август 19, 2019 by admin 0 Comments

Uloga Igračaka U Razvoju Dece

D Danas više nema sumnje da je igra itekako bitna za dečiji razvoj. Pored toga što deca ostvaruju društvenu interakciju, igra ima ogroman uticaj u mnogim aspektima detinjstva. Igrajući se deca uče da se društveno razvijaju, ostvaruju nova iskustva, istražuju svoju kreativnost, rade na svom senzibilitetu, komunikaciji i otkrivanju sveta oko sebe.
Učenje igranja bez igračaka česta je tema u blogovima roditelja, ali danas ćemo govoriti o suprotnom: uloga igračaka u razvoju dece.

Otkrijte Ulogu Igračaka U Razvoju Dece!

Lopta, lutka, mali automobilčići, društvene igre, plišane igračke … Igračke imaju vitalnu ulogu u igranju i pomoći u motoričkom, kognitivnom i društvenom razvoju dece.  Dok su i predmet i sredstvo za igru, deca se mogu intimno zbližiti sa svojim igračkama, ohrabrujući predstavljanje, iskazivanje i razvoj njihovih emocija.

Podstiču Dečiju Maštu i Kreativnost

Pored toga, igračke mogu okupiti svu maštu koja se nalazi u dečijem svemiru, koji se hrani dečjim knjigama, crtaćima, bajkama i pesmicama iz vrtića. Ponavljajući ove izmišljene scenarije, igračke daju krila dečjoj mašti, podstičući imitaciju i kreativnost. Bilo da se igračke koriste za razumevanje i tumačenje svakodnevnog života i sveta oko njih ili daju život kreativnosti i mašti, oni su pravi saveznici u razvoju dece. Kreativni setovi, drvene igračke, puzzle, edukativne kocke ili čak lažna plastična hrana: svi oni mogu postati beskrajna fontana zabave i učenja.

Draž igre je što nas poziva da stvaramo bez obaveza, istražujemo bez odredišta i uživamo u jednostavnosti.

– Vince Govmon

Na kraju zapamtite: najvažnija stvar u detinjstvu jeste sam proces igranja. Sa igračkama ili bez njih, deca moraju imati slobodu i potrebno vreme za igru.  Biti u stanju da dete istražuje i eksperimentiše na lucidan način je od krucijalne važnosti u razvoju dece.